Om Valeheia

KENNEL VALEHEIA består i dag av 2 mennesker og 4 hunder. Vi, Åge og Inger-Karin er et ektepar på 50+. Våre hunder i dag er:

 

- Valeheia’s Yuma, (Valeheia's Tirawa - "US" Zimbad)

- Valeheia’s Sioux, (Valeheia’s Yuma- NJCH NMFS 08 Valeheia’s Killakee)

Neadalens Super-Liga, (NJCH Neadalens Super-Belle - NJCH NMFS 08 Valeheia's Killakee)

- Valeheia’s Pawnee, (Valeheia's Yuma - Neadalens Djærven)

 

 

Vi kjøpte vår første irsk setter i 1982, Trangedalen’s Sandy, vi har og hatt “US” Red Inka-d, “US” Pacha, og Valeheia’s Indi. Vårt første kull hadde vi i 1994, og har hatt 9 kull i alt, siste kullet hadde vi våren 2011.

 

De fleste gangene vi har hatt kull, er det fordi vi selv har ønsket oss ny valp. Stammoren i vårt oppdrett er helamerikanske “US” Pacha, kullsøster av “US” American Princess. Med Pacha parret vi “ut”, og brukte meget gode norske hannhunder fra kennel Tydalen og kennel Steinsfossen.

 

Vi har i alle år samarbeidet meget bra med Elin Wittusen, og hovedlinjene i vårt oppdrett har vært hennes amerikanske linjer. Vi har hele tiden linjeavlet for å beholde det beste av jaktlige egenskaper i linjene.

 

Vi planlegger kull i god tid på forhånd, og bruker mye tid på å sjekke ut aktuelle hannhunder. I tillegg til svært godt gemytt, sunnhet og HD legger vi stor vekt på jaktlige egenskaper som jaktlyst, viltfinnerevne, vindbruk, viltbehandling og tidlig standinstinkt, vi ønsker og sekundering og lystapport.

Godt eksteriør er og et pluss.

 

Våre hunder er jakt og turkamerater og familiemedlemmer. Vi bruker det meste av fritiden sammen med dem, og vi jakter mye over dem. Selv jakter vi både i skogen og på høyfjellet, og derfor må de fungere like godt begge plasser.

 

Hunder fra vårt oppdrett som har hevdet seg spesielt bra er bla. Peanut(“US” Pacha- Steinfossen’s Rocky) som Elin Wittusen eide,hun ble årets unghund Nisk i 1995. Killakee(Valeheia’s Indi-Rødlien’s Mia Tucka) som eies av Roald Kjellevold, NJCH som 3,5 år gammel, og NM-skog vinner nå i år. Litj-Pia(“US” Pacha-NSJUCH Tydalen’s David) til Torgeir og Kristine Møst, beste hund individuelt på NM-lag i 2004. Vår egen Tirawa(“US“ Pacha-NSJUCH Tydalen‘s David), mange førstepremier både på høyfjell og i skog. Hennes datter Yuma(Valeheia’s Tirawa-”US” Zimbad) har og flere førstepremier på høyfjell og på skog, og har i tillegg 2 Cert på utstilling. Torgeir og Kristine har bygget opp sitt eget oppdrett, kennel Neadalen, som har gjort det meget bra. Mange gode hunder kommer derfra.

 

I tillegg er det mange andre hunder med mange og høye premier, takk til alle som har jobbet godt og har fått gode premier på hundene, og på denne måten fremmer vårt oppdrett.

 

Vi har krav til valpekjøpere at hundene skal jaktes med, og det er ønskelig at de starter på jaktprøver.

Vi starter tidlig med preging av valpen, og stimulerer i fht fremtidig jakt.

Med vårt oppdrett ønsker vi å kunne være med å bidra til en fortsatt positiv utvikling av Irsk setteren som rase.